Руският национален фонд за благосъстояние (НФБ) ще се освободи напълно от доларовите

...
Руският национален фонд за благосъстояние (НФБ) ще се освободи напълно от доларовите
Коментари Харесай

Един от основните руски фондове се освобождава изцяло от доларите

Руският народен фонд за благосъстояние (НФБ) ще се освободи изцяло от доларовите активи в границите на един месец, заяви съветският финансов министър Антон Силуанов в границите на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург (ПМИФ), цитиран от  “Российская газета “ и Агенция Фокус.

Сега делът на доларовите активи в НФБ е 35 на 100, което е 120 млрд.долара. Според министъра на финансите, след измененията структурата на фонда ще наподобява по този начин: 40 на сто - в евро, 30 на сто- в китайски юани, 20 на сто- в злато, 5 на сто - в лири стерлинги и японски йени. Към 1 май положението на Фонда възлиза на 13,825 трилиона рубли (185,87 милиарда долара), или 12 на сто от упования размер на съветския Брутният вътрешен продукт през 2021 година. Обемът на ликвидните активи на фонда (средства по сметки в Банката на Русия) възлиза на 8,66 трилиона рубли (116,43 милиарда долара).

По обособени сметки в Банката на Русия, конкретно, са вложени 39,8 милиарда $, 34,6 милиарда евро, 8,5 милиарда лири, 600,4 милиарда японски йени и 110,5 милиарда китайски юана. Обемът на дълговите бумаги на непознати страни е 3 млрд. долара.

Само часове по-късно съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че богатата на нефт и природен газ страна може скоро да се изкуши да се откаже от петролните контракти, деноминирани в щатски долари, в случай че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън продължи да постанова целенасочени стопански наказания.

" В идеалния случай бихме предпочели да не се отдалечаваме от $, защото той е интернационална валута, употребена за сетълменти ", сподели Новак пред бизнес телевизия CNBC по време на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.  " Но в случай че нашите американски сътрудници основат подобен вид обстановка, няма да имаме различен избор, с изключение на последователно да създадем това “, добави той.

Тези ходове идва дни преди срещата на върха сред съветския президент Владимир Путин и американския президент Джо Байдън по-късно този месец.

" Ще продължим да бъдем международен водач на пазара на изкопаеми горива и ще организираме диверсификация, като се насочим към нефтохимическите и пазарите на полутечен природен газ ", означи Новак.  " Плюс създаването на ново енергийно произвеждане и чиста сила “, продължи той, цитирайки водородните и технологии за предпазване на въглерод, както и създаването на нови горива, наред с други планове.

През октомври 2019 година най-голямата съветска петролна компания " Роснефт " дефинира еврото като валута по дифолт за целия собствен нов експорт на недопечен нефт в опит да се защищити от въздействието на американските наказания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР